Markedskrav - Kartofler

I mange lande er det ikke længere muligt at dyrke kartofler målrettet mod det generelle marked. Landmænd skal opfylde strenge kvalitetskrav alt efter hvad kartoflerne skal bruges til og hvem der køber dem. Kartofler der ikke lever op til kravene kan føre til økonomiske bøder eller i værste fald afvisning.

 Som et resultat heraf er kartoffeldyrkingen blevet designet til at give høje udbytter, som kan kan opfylde de hårde kvalitetskrav. Dette gælder både ved valg af sorter, sætningen, agronomisk kontrol og lagring.

Spisekartofler

Knoldkvaliteten er det vigtigste for forbrugeren, især når det gælder udseende og tilberedningsevne. Meget afhænger af valg af sort, men også måden kartoflerne er blevet dyrket og behandlet.

Kartofler til det friske marked skal være homogene i form og størrelse, og have flot skind uden sygdomme eller andet.

Tørstofindholdet er også vigtigt, da knolde med et tørstofindhold på over 18-20% er mere modtagelige over for stødpletter og kan falde fra hinanden ved kogning.

Friske kartofler sælges oftere og oftere i indpakning. Kartofler af lavere kvalitet sælges løst eller i billigere pakker.

Hvide kartofler

Røde kartofler

Fabrikskartofler

Kartofler der skal benyttes som fabrikskartofler skal være jævne i deres størrelse og af standard størrelse, samt standard kvalitet.

Kartofler til brug som chips eller pommes frittes har behov for et højt tørstofindhold for at opnå en flot farve. Der bruges farveskeamer til at opnå en jævn farve ved fremstillingen. Tidligere var minimums tørstofindholdet i mange kontrakter på 18%, mens mange producenter nu vil have kartofler med helt op til 20-25%.

Forskellige typer af sukkerindhold i kartoflerne skal også være lave, da chips eller pommes frittes ellers vil blive brune ved tilbedredning. De fleste kontrakter indeholder normalt en beskrivelse af acceptabel mængde sukker. 

Producenterne tilføjer som regel bøder til kontrakterne ved tab grundet misfarvninger, stødpletter, skadedyrsangreb, grønne pletter, vækstskader osv.

Overdrevne mængder N gør kartoflerne brune ved kogning/stegning.

Ensfarvet stegefarve er vigtig

Stivelsesproduktion

Kartofler er en af de vigtigste kilder til stivelse i verden. Valg af sort er meget vigtigt og kartofler med et højere stivelsesindhold end 13% er nødvendige i lande som Tyskland. Desto højere stivelsesindhold desto mindre affald. Kartoffel knolde indeholder et stort  antal stivelse kæder af varierende størrelse og noget større end for korn. Kartoffelstivelse har også et stort indehold af fosfat. Stivelseskvaliteten påvirker den færdige masses egenskaber, især dens viskositet.

Læggekartofler

Udbytte og kvalitet afhænger meget af læggekartoflens sundhed. For at landmændende kan være sikre på kvaliteten af deres købte læggekartofler, har nogle lande kvalitetssikret produktionen af sættekartofler ved forskellige kontrolsystemer. I Danmark skal landmænd der producerer læggekartofler have en autorisation fra plantedirektoratet. 

Kartofler der dyrkes til brug som læggekartofler skal indeholde et jævnt antal små, velformede rodknolde på omkring 3-5,6 cm i diameter.