Jord- og planteanalyse ved kartofler

Jordundersøgelser inden plantning kan bruges til at forudsige reaktionerne på anvendelse af fosfor, kalium, calcium, magnesium og svovlgødning. Vævsanalyser (enten af bladstilken eller af hele bladet) taget under vækstsæsonen kan give et mere præcist billede af plantens næringsstatus og sige noget om sansynligheden for sygdomme og næringsmangler, især ved mangel på mikronæringsstoffer.

Standardmåden at lave en bladanalyse på, er ved at indsamle de yngste færdigudviklede blade (blad og bladstilk) tidligt på sæsonen fra 30 planter. Dette svarer til det fjerde eller femte blad fra toppen af planten.

Midt på sæsonen indsamles 30-40 bladstilke fra det nyeste helt udviklede blad. Bladstilkene skal indsamles fra forskellige steder i marken. 

Vær ekstra opmærksom på at undgå blade, der lige er blevet sprøjtet med svampemidler når der indsamles analyser for kobber, zink og mangan. Forskellige svampemidler kan nemlig indeholder nogle af disse næringsstoffer og analyserne kan derfor være misledende.

Planteanalyserne kan bestilles direkte gennem Yara: Gå til Webshoppen.

Skindanalyser er en brugbar måde at undersøge kartoflernes calciumniveau, da calcium normalt er koncetreret i eller lige under selve kartoffelskrællen. Der findes dog ikke nogle overordnede standarder for indeholdet af næringsstoffer i kartoffelskrællen endnu.