Artikler
december 08, 2023

Landbruget skal lykkes med omstilling til en mere klimavenlig drift

Af: Jens Jakob Larsen - Kommerciel direktør, Yara Danmark A/S

Konsekvenserne af tørken i foråret og tidlig sommer fik desværre en meget stor indflydelse på, hvordan afgrøderne udviklede sig og dermed også høstresultatet. Det giver os endnu mere blod på tanden til at udvikle biostimulantprodukter, som kan hjælpe afgrøderne gennem perioder med tørkestress og andre former for abiotisk stress. Professor i klimaforandringer, Sebastian Mernild fra SDU giver sit bud på, hvilke forandringer, vi skal forvente, at afgrøderne skal kunne tåle.

Kravene til landbrugets udvikling af en mere klimavenlig drift kommer fra mange forskellige sider. Det er ikke blot politikerne, der barsler med tiltag, men også bankerne stiller krav til låntagerne om en mere bæredygtig drift for at yde lån på de bedst mulige vilkår. Vi har talt med Jyske Bank om, hvordan de inddrager klima og bæredygtighed med udgangspunkt i EU’s krav, som gælder fra 2024. 
Yaras gødninger har vist vejen i Europa for, hvordan man kan producere mineralgødning med lavest muligt CO2e-aftryk. Yara tilbyder desuden også en række værktøjer, som allerede kan tages i brug for at reducere klimabelastningen fra driften, herunder Atfarm og Yara N-tester BT. Læs om hvordan Svend Åge Lassen på Birkeballegaard har taget disse værktøjer i anvendelse.

Landbruget skal lykkes med omstilling til en mere klimavenlig drift, som samtidig er økonomisk bæredygtig for erhvervet og den enkelte. Yara har kastet sig ind i kampen for udvikling af løsninger, der kan bidrage hertil. I samarbejde med fødevarevirksomheden Flensted Food Group A/S har vi etableret et projekt, som skal undersøge mulighederne for at reducere klimabelastningen i kartoffelproduktionen. I første omgang præsenterer vi data fra fem ejendomme, der bl.a. dyrker kartofler til produktion af pommes frites.

På en moderne økologisk bedrift kommer de nødvendige næringsstoffer til planterne ofte fra en række forskellige kilder, såsom egen husdyrgødning, modtaget husdyrgødning og evt. spildstrømme fra industrien. Dette gør sig også gældende hos Filip Friis, Holmsgaard. For at få den helt rette start på afgrøder som majs og vårsæd, har Filip Friis også taget organisk YaraSuna gødning i anvendelse på ejendommen, med gode resultater.

Læs mere om erfaringerne, som dine landmandskollegaer har gjort sig gennem sæsonen og dyk ned i spændende analyser, som vi og vores gæsteskribenter præsenterer.

Rigtig god fornøjelse med læsningen!