Artikler
May 09, 2025

Styrk planterne før en tørkeperiode med YaraAmplix OPTITRAC

Af: Jens Bach Andersen

DMI er kommet ud med en melding om, at prognoserne peger mod en tørkesituation, der kan minde om 2018. I figuren nedenfor er vist tørkeindekset, der angiver risikoen for tørke. Indekset er endnu kun på 5-7 i det meste af landet, og derfor kan en forebyggende indsats målrettet planternes robusthed absolut være relevant. Hertil anbefaler vi en behandling med 1-2 l YaraAmplix OPTITRAC pr. hektar. Denne behandling har vist øget robusthed og øgede udbytter under tørke i flere forsøg.


figur1

Figur 1: DMIs index for tørkerisiko viser, at en forebyggende indsats med YaraAmplix OPTITRAC skal ske indenfor de nærmeste dage. Kilde: dmi.dk

 

Prioritering mellem afgrøder

Hvorvidt en høj risiko for tørke rent faktisk også udløser tørke i den enkelte mark afhænger af afgrøden og vækststadiet. Så længe vandforbruget er beskedent, kan planterne jo godt undvære regnen. Man skal derfor prioritere sin indsats med YaraAmplix OPTITRAC på samme måde, som man ville prioritere vanding, og ligesom med vanding er effekten klart bedst, hvis man kan komme lidt på forkant.  

Vi anbefaler, at man prioriterer vinterbyg, vinterhvede og tidligt sået vårkorn til behandlingerne. Disse afgrøder har virkelig fart på nu, og vi måler op til 10 kg N/ha i dagligt optag i hvede i kvælstofbarometeret.  

Rug og vinterraps har bedre rodnet og er længere fremme i udviklingen, så selvom de også vil mangle vand, bliver effekten af en forebyggende behandling næppe helt så god, som i de andre afgrøder. Hvis det tørre vejr fortsætter, vil en behandling kartofler også hurtig blive aktuel, da de ofte står på lettere jord og har mere øverligt rodnet.  

 

Forsøgsarbejde underbygger anbefalingen

Vi har arbejdet med YaraAmplix OPTITRAC i danske forsøg de sidste tre år. Da YaraAmplix OPTITRAC har en generel effekt på planternes robusthed, har forsøgene ikke kun handlet om tørkesituationer, men også om robusthed overfor andre stressfaktorer som kulde og høj metabolisk aktivitet. I udlandet er der lavet mange forsøg, som har været mere direkte målrettet tørkesituationer, og ved simuleret tørke har YaraAmplix OPTITRAC sikret fine merudbytter. Både de danske og de udenlandske forsøg kan du læse om nedenfor.

 

Merudbytte ved induceret tørkestress i Tyskland

I Dülmen i Tyskland er der lavet et forsøg, hvor en hvedeafgrøde blev udsat for kunstig tørke i over en måned (fra vækststadie 25-45) ved at overdække med telt ved regnvejr. Undervejs blev der behandlet med YaraAmplix OPTITRAC tre gange, og det gav et merudbytte på 0,53 t/ha, svarende til omkring 750 kr./ha, se figur 2 nedenfor.

 

figur 2

Figur 2: YaraAmplix OPTITRAC gav merudbytte på ca. 5 hkg/ha i forsøg med fremprovokeret tørke.

 

Merudbytter og mindre manganmangel i vinterbyg i danske landsforsøg i 2022

YaraAmplix OPTITRAC indgik bl.a. i et landsforsøg i vinterbyg, hvor en behandling med 3x2 l/ha medførte merudbytte på op til 8,5 hkg/ha i enkeltforsøg og 3,4 hkg/ha i gennemsnit af forsøg. Resultaterne ses i figur 3 og 4.  

I forsøgene blev der også vurderet manganmangel med PEU-testeren. I forsøget med det højeste merudbytte blev der målt udbredt manganmangel i det ubehandlede led, mens behandlingen med YaraAmplix OPTITRAC forebyggede manganmangel effektivt. Selvom YaraAmplix OPTITRAC ikke indeholder mangan, styrker produktet afgrødens vitalitet så meget, at den bliver i stand til at imødegå manganmangel effektivt, jf. figur 5.

Det er netop den store styrke ved YaraAmplix OPTITRAC. Planterne bliver langt bedre i stand til at imødegå stressfaktorer som næringsmangel, frost, tørke og høj metabolisk aktivitet.

 

figur 3

Figur 3: Behandling med 3x2 l YaraAmplix OPTITRAC/ha gav 8,5 hkg merudbytte/ha i enkeltforsøg i 2022. Resultatet er statistisk sikkert.

figur 4

Figur 4: Behandling med 3x2 l YaraAmplix OPTITRAC/ha gav 3,4 hkg merudbytte/ha som gennemsnit af 3 landsforsøg i 2022.

figur 5

Figur 5: Måling af manganmangel efter behandling med YaraAmplix OPTITRAC. Målingen er foretaget med mangantester, hvor plantens manganstatus udtrykkes ved PEU værdi. Ved værdier under 80 har planten alvorlig manganmangel. Det ses at den ubehandlede parcel fik alvorlig manganmangel, hvilket blev forbygget ved behandlingen med YaraAmplix OPTITRAC.

 

Afprøvning i uvandede stivelses kartofler 2024

Sidste år lavede vi tre demoforsøg i stivelseskartofler. Selvom sommeren generelt bød på godt med nedbør, var der på alle tre lokaliteter perioder af 14 dages varighed uden nævneværdig regn, og behandlingerne blev timet i forhold til disse perioder. Fraværet af nedbør og den store metaboliske aktivitet kan have presset afgrøden, og demoerne viste da også merudbytter 6 hkg stivelse/ha i gennemsnit. Ved en mere markant tørke vil muligheden for merudbytte være større, så vi opfordrer til, at man har YaraAmplix OPTITRAC i tankerne til kartoflerne, når vi kommer lidt længere hen i vækstsæsonen. Demoerne ses i figur 6.  

 

figur6

Figur 6: Der var 6 hkg/ha i merudbytte som gennemsnit af 3 demoer med YaraAmplix Optitrac i 2024.

 

YaraAmplix OPTITRAC – baggrund og anvendelse

Grundtanken bag biostimulanter som YaraAmplix OPTITRAC er at øge afgrødernes tolerance overfor stresspåvirkninger. Det sker ved at udnytte den naturlige robusthed, som råmaterialet bag biostimulanten har, og overføre den til kulturplanten. Eksempelvis er den kemiske sammensætning af algeekstrakter et udtryk for det klima, algerne har levet i. De er robuste overfor saltstress, skiftende lysindstråling og for nogle af produkternes vedkommende også overfor skiftende udtørring og oversvømmelse.

Planten ascophyllum nodosum (grisetang) lever på kanten af tidevandet og er derfor tilpasset de ekstreme forhold, det giver med skiftevis udtørring og oversvømmelse. De ekstreme livsvilkår resulterer i en kemisk sammensætning, der er ganske forskellig fra kulturplanternes. Ved ekstraktion af ascophyllum nodosum får man formuleret en del af stofferne og dermed egenskaberne ind i et produkt, der kan udnyttes af kulturplanter. Herved kan robustheden overføres, og kulturplanterne får forbedret nogle egenskaber, der før var udbyttebegrænsende.

YaraAmplix OPTITRAC er netop en flydende biostimulant baseret på ekstrakter fra algen Ascophyllum nodosum. Den er udviklet til at gøre planten mere robust i stress-situationer (fx ved kulde og tørke) og hjælpe planten i perioder med høj metabolisk aktivitet. Høj metabolisk aktivitet indtræder typisk i afgrødernes strækningsvækst og frem mod blomstring. Fra målinger i kvælstofbarometeret ved vi, at det daglige kvælstofoptag i denne periode kan være på 5-10 kg N/ha.

Vi anbefaler YaraAmplix OPTITRAC anvendt forebyggende - det vil sige før afgrøden kommer i en periode med risiko for stress. Der anvendes 1-2 liter pr. hektar fra begyndende strækning eller udsigt til tørke, og behandlingen gentages efter 10-14 dage.

 

YaraAmplix OPTITRAC kan købes via forhandler eller på vores webshop