De fleste landmænd kender til eksempler på ukrudtssprøjtninger, der ”bider” i afgrøden, men det kan man nu imødegå ved at blande YaraAmplix OPTITRAC i disse sprøjtninger.
Forsøg i korn og roer viser omkring 50 % mindre afgrødeskade i visse sprøjtninger, når der iblandes 2-3 l YaraAmplix OPTITRAC pr. ha. I det nedenstående kan du læse mere om disse forsøg, og vi anbefaler på baggrund af dem, at du iblander mindst 2 l YaraAmplix OPTITRAC, hver gang du skal bruge midler, der giver risiko for afgrødeskade.
Aktuelt lige nu er det ukrudtssprøjtninger i roer, kartofler og spinat, man kan reducere skaden ved, mens det til efteråret eksempelvis vil være brugen af mateno duo i korn.
I 2024 gennemførte Nordic Beet Research en omfattende afprøvning af YaraAmplix OPTITRACs effekt til imødegåelse af phytotoksisk skade på afgrøden, når man ukrudtsbehandler med Centium. Der blev iblandet 3 l/ha i hhv. anden og fjerde sprøjtning, som lå hhv. 7 og 21 dage efter fremspiring.
Afgrødeskaden blev vurderet en uge efter sprøjtningerne. Der blev både foretaget en visuel bedømmelse og målt NDVI refleksion med drone. Målingerne blev holdt op mod målinger i parceller, hvor der ikke var iblandet YaraAmplix OPTITRAC, samt parceller hvor der hverken var iblandet YaraAmplix OPTITRAC eller Centium. Resultaterne er vist i figur 1 og 2 nedenfor. YaraAmplix OPTITRAC har halveret afgrødeskaden, når der behandles med Centium, både ved visuel bedømmelse og ved NDVI-måling.
Figur 1: Afgrødeskaden reduceres til omkring det halve, når YaraAmplix OPTITRAC blandes i sprøjtninger, hvor Centium indgår. Ved 2. sprøjtning falder andelen af skadede planter fra 27 til 15 % og ved 4. sprøjtning falder den fra 21 til 11 %.
Figur 2: Måling af NDVI-biomasse 10 dage efter 4. behandling viser at iblanding af YaraAmplix OPTITRAC bevarer ca. halvdelen af den biomasse, der ellers går tabt ved brug af Centium.
Det er velkendt, at visse ukrudtssprøjtninger kan hæmme kornafgrøderne. Derfor har Consorzio Agrario dell’Emilia i Italien gennemnført et forsøg i hvede med YaraAmplix BioMaris, der indeholder samme biostimulant som YaraAmplix OPTITRAC. I forsøget blev der ukrudtsbekæmpet med to forskellige strategier 9. marts og lavet vurderinger på afgrødeskade og effekt mod ukrudt tre gange efterfølgende.
Forsøgsdesignet og resultaterne er vist nedenfor. De viser, at tilsætningen af YaraAmplix BioMaris halverede afgrødeskaden ved sprøjtningerne, mens effekten på ukrudtet forblev den samme. Desuden viser den sidste bedømmelse 38 dage efter bekæmpelse, at afgrøden også kom sig hurtigere, da der var større forbedring af afgrøden mellem 25. og 31. marts ved tilsætning af YaraAmplix Biomaris.
Tabel 1: Design for forsøg med skadesreducerende effekt af YaraAmplix Biomaris i hvede.
Figur 3: Afgrødeskaden halveres ved tilsætning af YaraAmplix BioMaris til to forskellige ukrudtssprøjtninger i hvede, og afgrøden kommer sig hurtigere. Kilde: Consorzio Agrario dell’Emilia, 2020.
Figur 4: Effekten overfor 5 ukrudtsarter blev vurderet 38 dage efter behandling. Tilsætning af YaraAmplix BioMaris havde ikke indvirkning på effekten. Man kan altså beskytte afgrøden og stadig opnå samme ukrudtsbekæmpelse. Kilde: Consorzio Agrario dell’Emilia, 2020.
I det ovenstående har vi gennemgået forsøg i roer og korn. Effekterne må forventes at være på samme niveau i andre afgrøder, der sprøjtes med midler som kan ”bide”. Det gælder ikke mindst brugen i kartofler og spinat, hvor der ofte er kraftige skader af både jord og bladmidler.
Biostimulanten YaraAmplix OPTITRAC har været på det danske marked i 3 år nu. Den har vist gode effekter på imødegåelse af abiotisk stress, og har i flere tilfælde ført til højere udbytter både i danske og udenlandske forsøg. Det har vi tidligere skrevet om i en række artikler og nyhedsbreve, som du kan læse eksempel på her.