Havrekvalitet til dyrefoder

Havre som skal have en høj kvalitet til brug som foder skal have store, kerner med tynde avne. Energiindholdet i ”skallet” havre er mindre end i andre kornsorter. Foderværdien i havre kan blive forbedret ved at afskalle den (fjernelse af avnen fra kernen) inden brug, hvorefter foderværdien vil være lignende den man ser i majs og hvede. Avnens del af kornets vægt ligger mellem 23% - 30 %.

Havre indeholder mere fedt end andre kornsorter (5-7%) og den fede syresammensætning er bedre end i andre kornsorter. Det høje fedtindhold gør havre til en værdifuld, energirig foder-sort, som kan bruges til alle slags dyr.
 
Havre indeholder mere rå protein end andre kornsorter med især høje niveauer af lysin. Det høje fiberindhold er godt for fjerkræ og giver god fordøjelse og maveaktivitet, hvilket holder fuglene rolige. Andelen af havre i kyllingefoderblandinger ligger på omkring 20%, men dette kan øges til op mod 50% når den sidste del af æglægningssæsonen nåes. Havre forbedrer samtidig også kvaliteten af æggeskallen, den fede syresammensætning og den ernæringsmæssige værdi i ægget.
 
Havre har også en gavnlig effekt på søer og smågrise. Når havre tilsættes til grisenes foderblandinger forbedres deres mavers sundhed og forhindrer diarre, forstoppelse og mavesår. Afskallet havre er et godt råmateriale til smågrisefoder.

Havre er altid blevet brugt til heste og har altid været anset som den bedste kornsort til dette formål. Havrens højere fedtindhold forbedrer energiværdien og stivelsesindholdet er hovedsageligt i form af nemtfordøjelige amyloser (kulhydrater). Majs kan uden problemer erstattes af havre i hestefoder.   

Kvælstof- og svovlgødskning er vigtigt ved dyrkning af havre til brug i foder, da begge har en effekt på havrens evne til at kunne fede dyrene op.