Sukkerroer - En introduktion

Dyrkning af sukkerroer startede i 1786. Ved at dyrke forskellige roer opdagede kemisten Achard en sort, som var specielt godt egnet til sukkerproduktion. Fra denne sort opstod ”White Slesian Beet”, som er forfaderen til nutidens sorter.

Siden er forskning og dyrkning af sukkeroer fortsat og foregår nu over hele Europa, Nord-Amerika, Kina og i andre sub-tropiske zoner. De vigtigste faktorer for at opnå højere sukkerudbytte er resistens mod svampe og virussygdomme, samt at undgå tilbøjelighed til at planten med at skyde. Ved at reducere ikke-sukker materialer og urenheder, kan sukkerudbyttet forbedres. De vigtigste faktorer for at opnå højere sukkerudbytte er resistens mod svampe og virussygdomme, samt at undgå tilbøjelighed til at planten med at skyde. Ved at reducere ikke-sukker materialer og urenheder, kan sukkerudbyttet forbedres.

Sakkarose produceres som et midlertidigt lagringsprodukt i de fleste planter. Dog findes to planter hvor sukker spiller en endnu større rolle: sukkerroer (Beta vulgaris L.) og sukkerrør (Saccharum Officianarum L.). Disse to står for over 90% af verdens sukkerhandel. Sakkarosen udvundet fra disse to planter repræsenterer omkring 11% af verdens fødevareforsyning.  Det sidste skøn på verdens sukkerproduktion er 114 millioner tons, hvoraf en tredjedel er fra sukkerroer og to tredjedele er fra sukkerrør.

Sukkerroer er en toårig afgrøde. I det første år udvikler planten en bladrosette og en roe der høstes efter det første år. Hvis sukkerroen ikke høstes efter det første år vil den blomstre året efter. Sukkerroer blomstrer i tempererede klimaer hvor jorden er rig og vækstsæsonen er fem til seks måneder lang.