Artikler
december 04, 2019

Hæder til ildsjæl og effektiv madspildbekæmper

Af: Anja Pedersen, journalist

For nylig overrakte Yaras nordiske kommercielle direktør Rolf Isberg prisen som ”Årets Præstation” til Klaus Bustrup. Kåringen skyldes hans imponerende indsats mod madspild som tidligere bestyrelsesformand for FødevareBanken.


I anledning af Landbrugsraadets (nu kendt som Landbrug & Fødevarer) 100 års jubilæum løb en storstilet konference og festmiddag af stablen på Axelborg i sommers. Arrangementet dannede samtidig rammerne om kåringen af ”Årets Præstation”, der igen i år var sponseret af Yara.

Rolf Isberg, Klaus Bustrup
ÅRETS PRÆSTATION overrækkes Klaus Bustrup (til højre) af Rolf Isberg, Yaras kommercielle direktør i Norden. Kåringen skyldes Klaus Bustrups imponerende indsats mod madspild som tidligere bestyrelsesformand for Fødevarebanken.

 

Giver hele branchen ’license to operate’

Prisen gik til 71-årige Klaus Bustrup for hans indsats som tidligere bestyrelsesformand i nonprofitorganisationen FødevareBanken, der arbejder for at bekæmpe madspild og madfattigdom. Gennem sine 6 år som formand har Klaus Bustrup formået at mangedoble mængden af overskudsfødevarer, der distribueres fra fødevareindustrien til socialt udsatte. Alene i 2018 tildelte FødevareBanken således over 1.000 ton overskudsmad, hvilket svarer til 2,7 mio. måltider.

– For udsatte mennesker i velfærdssamfundet er tildelingen af overskudsmad, der svarer til 9.000 måltider om dagen, en indsats, som ikke lader sig overvurdere. Og i fødevaresektoren kan man heller ikke få armene ned. Indsatsen mod madspild viser nemlig sektoren som en engageret og ansvarlig deltager i samfundet.

En indsats, der giver det værdifulde "license to operate", lyder det fra den stolte vinder, der blandt andet har en fortid som direktør for Landbrugsraadet.

Landbrug og fødevarer 100 års jubilæum
FØDEVAREBANKEN: FødevareBanken blev grundlagt som en frivillig organisation i 2008. FødevareBanken er en registreret socialøkonomisk virksomhed, der er opstået som svar på to samfundsproblemer: Madspild og madfattigdom. På den ene side smides der dagligt store mængder mad ud i fødevaresektoren, og på den anden side oplever en stadig større gruppe af socialt udsatte sult og dårlig ernæring.

 

Hver en krumme ud af outputtet

Netop begrebet "license to operate" har været afgørende, da Yara sammen med LandbrugsAvisen og Landbrug & Fødevarer skulle finde årets vinder. Ifølge Rolf Isberg, der som Yaras nordiske kommercielle direktør uddelte prisen, har Klaus Bustrup med sin praksisnære tilgang i den grad præsteret at forene det samfundsnyttige med en forretningsmæssig effektivitet. Noget som stemmer fuldkommen overens med Yaras kerneværdier, der netop afspejler et aktivt ønske om at bidrage positivt til det omgivende samfund. 

Ser man på den mangeårige bæredygtige indsats, hvor Yara gennem alt fra gødskningsstrategi til sensorteknologi har formået at trække det optimale ud af inputtet sammen med landmanden, fornægter den røde tråd sig således ikke mht. baggrunden for kåringen.

– I din tid i formandsstolen har Fødevarebanken praktisk og effektivt adresseret et samfundsproblem, nemlig madspild. Du har været med til at omforme organisationen fra en lille, lokal spiller i hovedstadsområdet til en landsdækkende organisation, som hver dag formidler sund overskudsmad til udsatte danskere og samtidig aktivt deltager i samfundsdebatten. Og du har dermed leveret endnu et bidrag til, at hele fødevaresektoren kan ses som en engageret og ansvarlig deltager i samfundet. Den slags, der giver os ”license to operate". Med disse ord hædrede Rolf Isberg vinderen, der som formand har haft ansvaret for de overordnede rammer i FødevareBanken.