Artikler
oktober 30, 2024

Silicium

Af: Niels Holmenlund

Silicium regnes normalt ikke til de for planten livsvigtige plantenæringsstoffer. Planter kan vokse og trives uden silicium. Silicium hører ifølge EU til gruppen uorganiske biostimulater (EU regulativ 2019/1009). Trods det, at silicium ikke er et livsvigtigt plantenæringsstof, har utallige forsøg vist, at silicium på mange måder styrker planter. Planteceller/plantestruktur styrkes, silicium beskytter mod enhver form for stress herunder abiotisk stress, og øger fotosyntesen.


Uorganisk biostimulat

Figur 1. Silicium regnes til gruppen uorganiske biostimulat

Siliciums funktion i planter

Trods det faktum, at silicium ikke hører blandt de 12 livsvigtige plantenæringsstoffer kan silicium spille en vigtig rolle for mange plantearter. Silicium er et grundstof og forkortes Si. Silicium har atomnummer 14, molvægten er 28 mg og silicium er efter ilt det næst mest forekommende grundstof i jordskorpen.

Silicium har følgende effekt på planter:

  • Når silicium optages af planterne, lagres det i et tyndt lag af siliciumcellulose i epidermis (planternes overhud). Se figur 2. Dette ekstra lag af silicium gør cellevæggene stærkere. Det ekstra lag beskytter samtidig mod unødigt og ukontrolleret vandtab. Dette styrkes desuden af en øget kaliumoptagelse, som bl.a. kontrollerer åbning og lukning af spalteåbningerne.
  • Optagelse af silicium øger fotosyntesen. Dette sker dels gennem højere produktion af grønkorn i bladene og øget produktion af enzymet ribulose-2P-carboxylase, som regulerer CO2-optagelsen. Se figur 3.
  • Øget rodvægt.
  • Øger produktion og kvalitet af en lang række afgrøder.
  • Hæmmer uønsket optagelse af natrium.
  • Øger holdbarhed af frugt og grønt. Se figur 4.

 

Plantens overhud

Figur 2. Silicium lagres som et tyndt lag på planternes overhud.

 

fotosyntese

Figur. 3 Silicium øger fotosyntesen gennem øget CO2-optagelse.

Holdbarhed

Figur 4. Silicium øger holdbarheden af frugt og grønt. Her et forsøg med peber,
hvor vægttabet er reduceret væsentligt med tilførsel af silicium.

Optagelse af silicium

Hvordan planter optager silicium, er fortsat ikke 100% klart og varierer fra planteart til planteart.
Optagelse sker såvel passivet som aktivt. Passivt gennem fordampning og vandoptagelse og aktivt gennem energikrævende processer i rodmembraner. Silicium optages enten som ortho siliciumsyre, H4SiO4 (OSA) eller siliciumsyre. Silicium er optagelig mellem pH 2 og 10.
Efter optagelse transporteres silicium (OSA) via vedkarrene (Xylem) til blade, frugter m.v.
Når silicium en gang er placeret i f.eks. bladene, er det ikke mobilt længe.
Mængden af silicium, der optages, varierer meget fra planteart til planteart, og metoden hvorpå silicium doseres. Som bekendt er agurk en af de plantearter, der hurtigt og let optager silicium. Se figur 5.

 

Agurkekultur

Figur 5. Siliciumoptagelse i agurkekultur. Af figuren fremgår det, at agurkeplanter optager mere silicium
 end der er beregnet ved tilførsel af silicium.

Tilførsel af Silicium ved gødevanding

Optimalt niveau af silicium i gødningsvand er for de fleste kulturer 15-25 mg/liter. Boringsvand kan indeholde op til ca. 10 ml silicium/liter, mens råvandstyper som overfladevand, regnvand og og mosevand ikke indeholder silicium. Anvendes specielt sidstnævnte 3 råvandstyper, kan det være en rigtig god ide at tilsætte silicium.

Silicium har gennem mange år været tilført gødningsvandet som metasilikater. Metasilikater har et meget højt pH og er vanskeligt at blande med andre gødningsstoffer.
Metasilikater skal derfor doseres på det udgående gødningsvand efter gødningsblander.
Produktet har et pH på ca. 14, hvilket kan besværliggøre korrekt pH-styring.
Yara har gennem mange år markedsført metasilikat som YaraTera Substrafeed Sikal indeholdende 9.1% silicium. Produktet har først og fremmest været anvendt af gartnerier i Holland.

Yara har de seneste år i samarbejde med Nouryon udviklet et helt nyt uorganisk biostimulat YaraTera YYTEL-Si. Produktet har de seneste år været testet og anvendt i Holland med særdeles gode resultater. Produkter indeholder 15% silicium, har et pH på kun 10 og kan doseres i gødningskar med andre gødningsstoffer, dog ikke calciumnitrat (YaraTera Calcinit) Se figur 5.

YV VYTEL

Figur 5: YaraTera VYTEL Si, kan let og enkelt blandes i kar B.
Må aldrig blandes med YaraTera Calcinit.

YaraTera Vytel-Si er et kolloidt silicium, som er meget små partikler af amorf siliciumoxid (SiO2) dispenseret i vand. Partikler er nanopartikler med en størrelse på kun 5nm (5 x 10-6 mm=0,000005 mm). Se figur 6.

Figur 6: YaraTera Vytel Si optages let og enkelt af mange plante arter.

Produktets fysiske egenskaber gør, at produktet kan optages af langt flere kulturer en de tidlige siliciumprodukter kunne.
Yara forventer at markedsføre YaraTera VYTEL-Si i Skandinavien fra sæson 2025.

Silicium kan også tilføres som bladgødskning. Yara anbefaler her en velegnet bladgødning/biostimulat ved navn YaraAmplix Actisil. Produktet indeholder et silicium kompleks som langsomt nedbrydes og optages af planterne som ortho siliciumsyre (OSA)

Kontakt gerne Yara for yderligere råd og vejledning om anvendelse af silicium produkter.

 

Niels Holmenlund, Yara