Som udgangspunkt skal planter tilbydes vand i rigelige mængder for at transpirationen (vandoptagelsen) bliver så høj som mulig. Tørster planter lukker de spalteåbningerne og aktiviteten mindskes. Vand bør tilføres i samme takt, som planterne forbruger det men heller ikke mere.
Vandforbruget bør måles/beregnes således den rette mængde tilføres. Måling af vandforbrug kan ske med tensiometere, vægte, vandindholdsmålere m.v. Figur 2.
Udtørring mindsker vandoptagelse, men husk at overvanding gør det samme. Planter der får for megen vand, oplever iltmangel i rodzonen. Rødder ”kvæles” og vandoptagelsen forringes.
Specielt i perioder med dårligt vejr og høj fugtighed er det vigtigt at tænke på dette. Men også i perioder med megen sol og høj indstråling er det vigtigt at tænke på dette. Vanding må, uanset hvor godt vejret er, aldrig startes for tidligt om morgenen eller afsluttes for sent om aftenen. Start først vanding når planterne er startet med at fordampe og slut vanding inden fordampning helt er aftaget om aftenen. For højst mulig planteaktivitet kræves det, at rødder aktiveres med faldende vandindhold over natten.
Mange gartnerier har for lidt vandkapacitet. Dette betyder kort og godt, at planter får for lidt vand på varme og solrige dage. Oftest kompenseres der med vanding morgen, aften og nat. Kort sagt; man vander systemet og ikke planterne. Planter stresser både dag og nat og planteaktivitet samt produktion reduceres. Ikke kun på kort sigt men flere dage/uger efter planterne har været ”vandingsstressede”. En super god investering er det at investere i større vandkapacitet.
Gødning er vigtig for al plantevækst. Jo mere vand der transporteres gennem planter desto mere gødning optages samtidig. Er planteaktivitet høj og tilvæksten stor, er det vigtigt at planten samtidig optager rigeligt med gødning. F.eks. opstår der let kalcium-mangel ved hurtig plantevækst, hvis der ikke tilføres rigeligt med kalcium (Yara anbefaler YaraTera Calcinit)
Den samlede mængde gødning, der er i vandet angives med ledningstallet, også kaldet EC (mS/cm). Et optimalt ledningstal er meget vigtigt. Et for højt ledningstal (megen gødning i vandet) vil medføre et for stort osmotisk stress omkring roden og vandoptagelsen bliver hæmmet. Omvendt vil et for lavt ledningstal (lidt gødning i vandet) medføre, at planterne tilføres for lidt gødning og planteproduktionen hæmmes. Om sommeren, hvor der går store mængder vand gennem planterne og en stor del af denne vandmængde går til køling af planterne, skal hver liter vand indeholde mindre gødning end om vinteren, hvor der går meget mindre vand gennem planterne.
Som gartner skal man styre ledningstallet således, at det er lavest om sommeren og højst efterår, vinter og forår.
Klimaet rundt om vores afgrøder er af stor vigtighed for optimal planteproduktion. Varme og ikke mindst fugtigheden omkring planterne er yderst vigtigt for optimal planteaktivitet.
Er fugtigheden omkring planter og blade høj, mindskes planternes vandoptagelse og planteaktivitet, tilvækst og produktion reduceres. Som gartner er det vigtigt, at vi på alle mulige måder forsøger at holde rette fugtighed omkring vores afgrøder.
Optimal fugtighed omkring vores afgrøder er 60-75 % relativ fugtighed (RH) eller bedre udtrykt ved et delta X på 4-6 g vand/m3. Det er bedre at styre efter delta X, idet delta X udtrykker, hvor mange gram vand luften mere kan indeholde før dugpunktet (kondens på planter) opnås. Delta X er ikke påvirket af temperatur, hvorimod RF er under stærk indflydelse af temperaturen. Ved f.eks. 20 grader og RH på 80 kan luften indeholde ca. 3 gram vand mere end ved RH på 80 % og 15 grader. Altså bliver planteaktiviteten langt lavere ved 15 grader, hvis der styres efter RH og ikke delta X!
Det forhold, at luften kan indeholde langt mindre vand ved lavere temperaturer betyder, at vi som gartnere skal have langt mere fokus på fugtstyring ved lavere temperaturer; vi skal styre fugtighed ned ad (Delta X op ad). Alt afhængig af kulturen/afgrøden kan følgende værktøjer benyttes:
Om sommeren i varmt og tørt klima kan det modsatte gøre sig gældende. Hvis der bliver for tørt omkring planterne, vil planterne lukke spalteåbningerne, fordampningen og dermed planteaktivitet nedsættes. For at opretholde høj planteaktivitet i et stresset varmt og tørt klima er det først og fremmest vigtigt, at planterne tilbydes vand efter behov og meget gerne med kortere og meget hyppige vandinger.
Herudover kan planterne hjælpes til at holde et højt aktivitetsniveau ved at sprinkle og overbruse planterne. Væksthuse og tunneler kan også køles ved at sprinkle glas og tag udvendigt.
Aktiver jeres planter året rundt, det betaler sig.
Kontakt gerne Yara for yderligere råd og vejledning om aktivering af planter.
Niels