Med en ny blokstrategi, større arbejdsbredde og en lang fremtid på bedriften foran sig, betyder kvalitet i alle beslutninger meget. Derfor går den unge landmand Kasper Egelund Hansen blandt andet ikke på kompromis med sit gødningsvalg.
På Sydsjælland ligger Tvedemosegaard og Dyssegården, der er ejet af brødreparret Jens Christian og Lars Morten. De er mest kendt for at dyrke svampe – men ved siden af gartnerierne dyrker Lars Morten og sin søn, Kasper Egelund Hansen, bedrifternes fælles planteavl.
Den unge landmand, der er uddannet agrarøkonom, arbejdede indtil for få år siden som planteavlskonsulent – men vendte for nyligt hjem til fødegården for at arbejde fuld tid, efter forøgelse af jordarealet krævede en mand fuldtid til markbruget.
”For fem år siden drev vi 180 hektar, og i dag driver vi 500 hektar med mig på fuldtid samt en ekstra deltidsansat. Det gør vi i et sædskifte med rajgræs, hundegræs, raps, maltbyg, hvede til foder – og som noget nyt dild til frø. Vi pløjer det meste for at holde græsukrudtet nede, men harver før raps og efter raps til hvede,” fortæller Kasper Egelund Hansen.
Kasper er lige nu ansat som driftsleder, da han og faderen i fællesskab skal finde ud af, hvordan de bedst sammensætter et generationsskifte.
For Kasper Egelund Hansen er der ingen tvivl om, at han skal leve af bedrifternes jord de næste mange år. Derfor vil han heller ikke gå på kompromis med, hvad han bruger af input.
”Vi har historisk haft en del organisk gødning til rådighed – men fordi vi har taget en del ny jord ind, er det vigtigt for mig ikke at være nærig med næringsstofferne. Jeg vil helst ikke stå i en situation, hvor vi mangler fosfor og kali, fordi vi sparede i enkelte år. Derfor bruger jeg YaraMila 21-4-10 som central gødning i min strategi og en YaraMila 26-3-4 der, hvor jeg ved, der har været meget organisk materiale til rådighed. Dertil graduerer jeg sidste gødningstildeling i korn og raps med 27-4 YaraBela AXAN i anden tildeling,” fortæller Kasper Egelund Hansen.
Både næringsstofindholdet og de fysiske kvaliteter af de gødninger, han anvender, skal være på plads. Det skyldes blandt andet, at han allerede har købt en stor del af den handelsgødning, han skal bruge til den kommende sæson.
”Jeg har næsten lige købt halvdelen af den gødning, jeg skal bruge i 2025 – hvilket også betyder, at den skal stå i laden i 10 måneder. Bytteforholdet var godt, da jeg købte, hvorfor det giver mening. Men det kan kun lade sig gøre, hvis gødningen har den kvalitet, der skal til for at blive opbevaret længe. Det er også vigtigt for os, at gødningen er støvrenset, så vi kan få det ud gennem slangerne på såmaskinen til placering i vårbyg og raps,” fortæller Kasper Egelund Hansen og fortsætter:
”Forrige år var det lidt dyrt at vælge en kvalitetsgødning med de rette næringsstoffer, men jeg tror på, at det er billigere i længden at få de rette næringsstoffer ud. Har man lave jordbundstal kan det som ren planteavler tage 5-10 år at gøde jorden op. Det koster på udbyttet med lave jordbundtal, derfor kan man lige så godt se at komme i gang.”
Indkøbsstrategien for gødninger er også præget af, at Kasper har omstruktureret markdriften til en blokstrategi. Her grupperer han markerne, der ligger tæt sammen, hvilket effektiviserer hans hverdag.
”Med blokstrategi kan jeg bedre planlægge arbejdet i marken og indkøb. Jeg har grupperet dem, så de passer i størrelse med min nye sprøjte og gødningsspreder. Så passer en fuld tank med en blok. På den måde har jeg minimeret tomkørsel på vejene.”
”Vi er gået fra 24 til 36 meter. Derfor skal jeg også være opmærksom på ikke bare at tage et godt tilbud på gødning. Jeg får striber i markerne, hvis gødningen ikke kan spredes godt nok. Men hvis det er Yara gødning, så er jeg sikker på, at kvaliteten er i orden og det kan spredes som det skal.”