De mange nulparceller betyder, at vi til den første måling til kvælstofbarometeret har langt flere målinger og lokaliteter i spil i år sammenlignet med tidligere år. Vi har i denne uge været rundt og måle optaget i 21 parceller og kan derfor allerede nu give et fingerpeg om, hvordan udgangspunktet er i 2021 sammenlignet med tidligere år.
Målingerne er sammenfattet i figur 2, der viser et optag på 17,5 kg N/ha primo marts 2021, mod et gennemsnit på 19 kg N/ha over årene. Kvælstofoptaget ligger altså en anelse under gennemsnit, hvilket nok især skyldes den kolde periode i begyndelsen af februar, der har sat afgrøderne helt i stå efter et godt efterår med fine betingelser for etablering og vækst. Vinterhveden er generelt i vækststadie 22-24. Målingen af kvælstofoptag er baseret på biomasse, så hvis vinteren medfører tab af biomasse, kan det påvirke den første måling. Det skal man have i tankerne, før man tolker for meget på tallene. Det er yderpunkterne i årets målinger et godt eksempel på. Målingerne svinger fra 14 til 23 kg N optaget pr. ha. Det laveste optag er målt mellem Randers og Hadsund, og højeste er målt på Falster. Begge marker lå på JB 6 med forfrugt vårbyg, men marken med det lave optag var langt mere præget af biomassetab end marken med det høje optag – og faktisk var den sået 12 dage før marken med den højeste måling.
Ser man nøjere på årene, springer 2019 og 2018 ud som årene med hhv. højeste og laveste kvælstofoptag. 2019 var kendetegnet ved en høj kvælstofpulje i jorden efter den tørre sommer og de lave udbytter i 2018, der blev fulgt af en mild vinter, hvilket tilsammen gav usædvanligt høj biomasse ved vækststart. 2018 var modsat kendetegnet ved en kold marts og sen vækststart, med lav biomasse ved vækststart til følge.
Hvis du vil følge kvælstofoptaget i din egen mark gennem sæsonen, kan du downloade vores app YaraIrix (googleplay/appstore). Med YaraIrix kan du bruge telefonens kamera som biomassemåler og ud fra fotos få et estimat på kvælstofoptaget. YaraIrix vil i løbet af foråret blive tilknyttet Atfarm, som er vores satellitbaserede tjeneste til biomasseovervågning, varieret gødskning og tildelingskort.
Selve appen er gratis at downloade og funktionerne med at måle kvælstofoptag ud fra mobilfotos og overvåge biomasse er ligeledes gratis, mens funktionen med at generere tildelingskort koster 1495,- kr i årligt abonnement.
Du kan læse meget mere om Atfarm her.
Den første måling i kvælstofbarometeret giver ikke umiddelbart anledning til at ændre i den anbefaling for kvælstoftilførsel, vi udsendte primo februar. Anbefalingen ses i tabel 1. Mange har allerede været ude med første tildeling i det gode vejr primo marts og resten bør følge efter, når føret atter tillader det. Du kan genlæse hele vores nyhedsbrev Opstart vinterraps og vintersæd
Følg med i den kommende tid, når vi gennem foråret lægger de forskellige nulparcel-målinger op fra rundt om i landet.