Artikler
september 05, 2018

Brug af optimale mængder kvælstof og timingen af mikro- og makronæringsstoffer i vinterbyg

Tilførsel af kvælstof øger markant udbytterne i vinterbyg, men påvirker også proteinprocenten. Derfor skal tildelingen være afbalanceret så det økonomisk optimale niveau rammes og proteinkrav til afgrødens anvendelse opnås.


Brug af optimale mængder kvælstof og timingen af mikro- og makronæringsstoffer i vinterbyg
Brug af optimale mængder kvælstof og timingen af mikro- og makronæringsstoffer i vinterbyg

Kvælstof

For at fastslå den optimale kvælstofmængde kan der laves dosis-responsforsøg med stigende mængder kvælstof. For meget kvælstof fører til lejesæd og større sygdomstryk.

Fosfor

Fosfor er anset som det andet vigtigste næringsstof efter kvælstof når der fokuseres på indflydelse på plantevækst og udvikling.

Når planten har udviklet to til tre blade vil den begynde at blive afhængig af fosfor i jorden for at kunne fortsætte sin vækst. Fosfortilgængeligheden afhænger af mange faktorer, heriblandt reaktionstallet og andre stoffer i jorden som: aluminium, jern, kalcium, samt jordens fugtighed og temperatur.

Det er derfor vigtigt at sørge for at tilgængelig fosfor er tilført jorden, så man at undgår at begrænse de tidlige skuds vækst.

Svovl

Svovl er et andet kritisk næringsstof, som er nødvendigt for at sikre plantens vækst og udviklingen af nye skud. Byggeklodserne for plantevækst er de svovlbaserede aminosyrer hvorfra mange af plantens proteiner udvikler sig.

Svovl er langsomt til at translokere sig i planten og dette går først og fremmest ud over plantens vækst. For at komme uden om dette problem er det nødvendigt med en vedvarende tilførsel af svovl i perioden med højest behov. Bladgødskning med svovl kan også bruges for at afhjælpe forbigående svovlmangel.

Balanceret næring

For at sikre stabile gode udbytter i vinterbyg er det vigtigt at tilføre de rette mængder makronæringsstoffer i perioder med stort behov.

Balanceret næring bør også indebære anvendelsen af mikronæringsstoffer, som også er essentielle for planten. Ved at benytte planteanalyser og Yara CheckIT kan du identificere forskellige mangler og benytte de næringsstoffer som planten mangler.