Magnesium og svovls indflydelse på sukkerroer

Magnesium og svovl er begge vigtige næringsstoffer for sukkerroens vækst. Svovl er en del af alle proteiner og ensymer og mangel på svovl kan reducere udbyttet dramatisk. Magnesium er en vigtig del af platernes klorofyl. Derudover aktiverer det også mange ensymreaktioner i planten og er nødvendigt for transporten af fosfor i planten.

Magnesium er en vigtig del af platernes klorofyl. Derudover aktiverer det også mange ensymreaktioner i planten og er nødvendigt for transporten af fosfor i planten. Et korrekt magnesiumniveau vil forbedre afgrødens etablering.

Optaget af magnesium i en 50 t/ha sukkerroe afgrøde er omkring 44 kg Mg/ha, med 24 kg/ha i bladene og 20 kg/ha i rødderne.

Når planter lider af kalium- og magnesiummangel vil translokationen af produkter fra fotosyntesen have svært ved at bevæge sig fra bladene og ud i udviklingsdelene, hvilket vil hæmme plantens vækst og udvikling. Se mere i sukkerroer og bønneplanter (Hermans et al. 2006; Çakmak og Kirkby 2008).

Et afbalanceret næringsprogram, der også indeholder magnesium, vil forbedre sukkerudbyttet.

Svovl og udbyttet i sukkerroer

Svovl er en vigtig del af alle proteiner og ensymer og mangel på svovl kan reducere udbyttet dramatisk. Svovloptaget for en 50 t/ha sukkerroe afgrøde er omkring 32 kg S/ha med 14 kg/ha i bladene og 18 kg/ha i rødderne.

Planter med lave niveauer af svovl kan ikke gøre fuld brug af kvælstof og derfor er symptomerne på svovlmangel ofte meget lignende dem som ses ved kvælstofmangel, f.eks. lav klorofyl produktion. Der kan dog skelnes ved den forskel, at symptomerne, grundet dårlige mobilitet i planten, vil kunne ses ved de yngste blade først.